Proiect finanțat nerambursabil din bugetul județului Bistrița-Năsăud, prin Consiliul Județean.
Scopul proiectului îl constituie promovarea şi formarea atitudinii ecologice active şi responsabile faţă de mediu în rândul tinerilor din județul Bistrița-Năsăud, prin desfășurarea de activități de informare și promovarea a educației ecologice și a protecției mediului, precum și transpunerea acestora în practică pe meleagurile localității Bichigiu, comuna Telciu, jud. Bistrița-Năsăud unde vom dezvolta o zonă de agrement și recreere prin adaptarea traseului de semimaraton de 21 km din cadrul concursului caritabil de alergare montană Țibleș Maraton cu posibilitatea practicării și a activităților de mountain bike, hiking și nord walking.
Într-o societate în care tinerii își petrec din ce în ce mai mult timp în fața telefonului și calculatorului pe rețelele de socializare, este nevoie de activități care să-i atragă și să îi determine să descopere viața din jurul lor. Astfel se descoperă pe sine și acceptă relațiile cu ceilalți. Activitățile educative și petrecerea timpului în natură crează condițiile cele mai favorabile pentru dezvoltarea tânărului sub toate aspectele.
Motivaţia inițierii acestui proiect vine ca urmare a implementării în anul 2019 a unui proiect similar care a avut un impact mare asupra unui grup de tineri. Genul acesta de proiecte ar trebui să fie în regim continuu pentru a atrage cât mai mulți tineri în astfel de activități. Tinerii care au participat la activitățile din proiect au demonstrat reale transformări în bine la nivelul dezvoltării personalităţii, al implicării voluntare în diferite activităţi, al cooperării, încrederii în forţele proprii, al socializării și-au exprimat dorinţa de a desfăşura activităţi prin care să devină ecologişti în adevăratul sens al termenului.
Prin intermediul acestui proiect urmărim să creștem interesul tinerilor față de mediul înconjurător și de ceea ce poate el oferi, să îi aducem mai aproape de natură și tot ce presupune protejarea acesteia.
În prima etapă vom orgnaniza întâlniri teoretice despre importanța dezvoltării unei atitudini respectuoase fața de ceea ce ne oferă natura, înţelegere şi sensibilitate faţă de întreg mediul şi problemele lui, înţelegere de bază privind funcţionarea mediului, interacţiunea oamenilor cu mediul şi despre cum apar şi cum pot fi rezolvate problemele legate de mediu, un set de valori şi sentimente de grijă pentru mediu, motivaţia şi devotamentul de a participa la menţinerea calităţii mediului, abilităţile necesare identificării şi investigării problemelor mediului şi să contribuie la rezolvarea problemelor acestuia, utilizarea cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite, în vederea unor acţiuni pozitive şi bine gândite care vor conduce la rezolvarea problemelor mediului.
A doua etapă presupune deplasarea în teren, curățarea și ecologizarea traseului de semimaraton de 21 km din cadrul concursului de alergare montană Țibleș Maraton precum și completarea și împrospătarea marcajelor existente cu scopul de a adapta acest traseu și altor activități cum ar fi: mountain bike, hiking și nord walking.
Prin sesiunile teoretice care vor fi susținute de voluntari pregătiți în acest domeniu, tinerii vor acumula cunoştinţe, deprinderi, motivaţii şi valori de care au nevoie pentru a promova protecţia mediului înconjurator şi de a-şi asuma răspunderea pentru menţinerea calităţii mediului.
Cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poartă omul. Tineri și nu numai, trebuie să fie mai atenți și mai responsabili pentru a trăi într-un mediu curat, a respira aer curat, a bea apă curată și a se bucura de lucrurile pe care ni le oferă natura.
Problemele de mediu sunt urgente și trebuie abordate de întreaga comunitate, iar educația trebuie să fie o parte integrantă a soluției. Educația ecologică are un rol foarte important deoarece pune accentul atât pe prevenirea problemelor de mediu cât și implicarea efectivă în problemele deja existente.
De aceea, Asociația OM (Orașul Mariei), prin implementarea acestui proiect își propune să informeze și să responsabilizeze 20 de tineri din mediul rural și urban despre importanța unui mediu înconjurător sănătos.
Astfel, în luna septembrie vom organiza 1 sesiuni de informare și promovare a educației ecologice și a protecției mediului pentru 20 de tineri. Sesiunea teoretică se va derula la Sediul Asociației OM (Orașul Mariei) din Bistrița. Ca urmarea a acestor sesiuni de formare, ulterior vor fi organizate două zile de transpunere a acestora în practică pe meleagurile localității Bichigiu: pe traseul de semimaraton din cadrul concursului de alergare montană Țibleș Maraton cu tinerii instruiți, cu voluntarii precum și alți membri din comunitate cu scopul de a adapta traseul de 21 km și pentru activități de pentru mountain bike, hiking și nord walking.
Principalele activități ale proiectului:
În vederea realizării activităților menționate vom avea nevoie de un TV pentru desfășurarea prezentărilor și plăcuțe/indicatoare cu logo și denumirile zonelor pentru completarea marcajului. Menționăm că TV va fi folosit și viitor pentru informarea a cât mai multor tineri. Periodic vom face sesiuni de informare cu aceștia în toate proiectele și activitățile Asociației OM. Plăcuțele/Indicatoarele vor fi montate pe traseul de 21 km cu pornire din mijlocul satului Bichigiu. Acestea fac referire atât la orientarea participanților pe traseu cât și la promovarea și conservarea denumirilor zonelor pe care le parcurge traseul.